Pasaules Dabas Fonds veic palieņu pļavu uzturēšanas darbus dabas parkā “Pape”

2021. gada novembrī noslēdzies projekts “Papes ezera palieņu pļavu apsaimniekošana”, kuru finansiāli atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds. Projekta mērķis ir īstenot dažādus dabas aizsardzības plāna pasākumus dabas daudzveidības uzturēšanai dabas parka „Pape” palieņu pļavās. Šie pasākumi aptver tādu mērķu īstenošanu parkā, kā bioloģiski nozīmīgo Papes ezera piekrastes palieņu pļavu saglabāšanu un apsaimniekošanu, Papes ezera bioloģiskās daudzveidības uzturēšanu, informācijas pieejamības nodrošināšanu par dabas vērtībām un parka apsaimniekošanu.

Projekta ietvaros kopš 2020. gada oktobra veikti piekrastes apauguma novākšanas darbi, atbrīvojot 4,59 ha lielu teritoriju un mazinot ezera piekrastes straujo aizaugšanu ar niedrēm. Tāpat piekrastes palienu pļavās tika veikta arī krūmu un atvašu izciršana 19 ha platībā. Papes dabas parka teritorijā vēl joprojām atrodami laika gaitā uzkrājušies atkritumi - dzeloņstieples, riepas, metāllūžņi un citi atkritumi, kuri projekta ietvaros ir savākti un izvesti. Veicot apsaimniekošanas darbus, ievēroti sezonālie liegumi. Atsevišķās vietās dabas parka teritorijā atstāti lielie koki kā ainavas elementi.

Turpmākos uzturēšanu dabas parkā veiks Pasaules Dabas Fonds, kurš šobrīd apsaimnieko 10 853 ha lielu teritoriju, kas atrodas Nīcas un Rucavas novadā. Šajās platībās atrodas zirgu un taurgovju ganības, kurās zālēdāji nodrošina teritoriju noganīšanu. Tāpat katru gadu fonds organizē arī teritorijas sakopšanas talkas, kurās iesaistās brīvprātīgie.

Projekts īstenots, lai nodrošinātu DP „Pape” dabas aizsardzības plāna (2007-2021) prioritāro pasākumu ieviešanu, lai sekmētu Eiropas Savienības (ES) nozīmes īpaši aizsargājamas dabas teritorijas aizsardzību un apsaimniekošanu. Papildus projektā attīstīta tūrisma infrastruktūra, veicinot atpūtu dabā un nodrošinot sabiedrības informēšanu par parka dabas vērtībām, tās aizsardzības un apsaimniekošanas nepieciešamību ilgtermiņā.

Projekts īstenots ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.